Bescuit Genovès – Braç de Gitano o Pionono – Melindros

Us passo la recepta del Bescuit Genovés, el Pa de pessic Genovés, un pa de pessic molt bo al qual podem donar molts i variats usos. Us parlaré dels usos que jo li he donat fins al moment: pa de pessic, braç de gitano i melindros.

La recepta és ben senzilla de fer i, a més, com que no porta llevat no tindrem problemes que ens pugi malament o irregular, només haurem d’estar pendents de que no se’ns cremi.

Us detallo la recepta i, més avall, com enfornar en cada ús.

4 ous
120gr sucre
1 culleradeta sucre vainillat (si es tracta d’un Pionono no s’ha d’afegir)
120gr farina de rebosteria
1 pessic de sal

Posem la papallona a les ganivetes i posem al vas els ous, el sucre i el sucre vainillat, programem 6 minuts, 37º a v4. Quant acabi, el programem de nou 6 minuts més a v4, sense posar-li temperatura.

Afegim la farina i la sal al voltant de la papallona i programem 4 segons a v3, traiem la papallona i aboquem la massa en els motlles.

Posem al forn a 150/180º (jo ho poso entre 120/150º):

Bescuit:
Si volem fer un pa de pessic normal, ho courem en el motlle que habitualment fem servir per bescuits o pastissos. El temps de fornejat dependrà de gruix del pa de pessic i del forn, però sol rondar entre 18 o 25 minuts.

Braç de gitano o Pionono:
Si volem una “planxa” per fer un braç de gitano o pionono (el pionono és un braç de gitano però amb el farcit salat, en aquest gairebé NO afegirem el sucre vainillat per no endolcir), ho courem en la pròpia safata del forn folrada amb paper vegetal o amb làmines de silicona perquè la massa s’estengui i ens quedi un pa de pessic ample i prim. Hi ha safates de forn antiadherents, en aquest cas pot ser que no haguem de posar res si estem segurs que no se’ns enganxarà, la untem amb una mica de mantega o amb esprai antiadherent i ja està.

Quant tinguem la planxa ja fornejada, la desmotllem donant-li la volta sobre una superfície enfarinada de sucre glas, pintem la part superior amb almívar, o llet, licor, o suc…, repartim el farcit sobre la superfície – pot ser crema pastissera, trufa, nata, melmelada… – ho enrotllem amb compte i ho posem a la nevera o congelador. Podem espolvorar una mica més de sucre glas en el moment de servir.

També podem pintar el braç de gitano amb xocolata fondant o fer-ho de sucre cremat. En aquest cas, no caldrà posar sucre glas al desmotllar-lo.

El temps de cocció per a les planxes del braç de gitano i pionono solen ser de 10 minuts o menys. Penseu que ha de quedar cuit però de to blanquet i tendre perquè no se’ns trenqui en enrotllar-lo, així que caldrà controlar molt que no se’ns dauri o torri massa.

Melindros:
Si volem fer melindros, haurem coure’ls en mini motlles o en motlles allargats per a magdalenes, que també queden resultons.

El temps de fornejat dependrà del gruix del melindro però serà poca estona, així que estigueu pendents en tot moment per treure’ls del forn quan us sembli que ja estan fets.

Recordeu-vos del sucre invertit, en aquest pa de pessic ens quedarà genial i en el cas de fer una planxa, quedarà molt més elàstica i ens serà més fàcil enrotllar sense que se’ns trenqui o s’esquerdi en muntar-lo.

És important també que un cop abocada la massa en el motlle o safata, aixequem aquesta un pam, més o menys, del taulell de cuina i la deixem caure ben recta de nou sobre el taulell, si ho fem diverses vegades millor. D’això se’n diu “espantar la massa” i aconseguirem que, amb cada cop que rep la safata o motlle, l’aire que ha quedat per dins pugi i surti per a que no apareguin bombolles per dins del pa de pessic mentre es cou.

Ja m’anireu explicant què us sembla aquest pa de pessic, a molts ja els sorprèn la primera vegada que ho fan i ja no tornen a fer un altre tipus de pa de pessic. Serà el vostre cas també?

PetoNats!
nat

Gràcies per deixar un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s