Canelons tradicionals

Canelons! mmmmmm ….. Un dia d’aquests els faig de nou …

Com que no sabia com iniciar aquesta entrada, doncs he posat el que pensava.

ThermoNatCat - Thermomix Natàlia Castelló - Canelons

Fa molts anys vaig fer Canelons per primera vegada. En aquella època no tenia Thermomix, de fet ni sabia que existia. Vaig estar un munt d’hores fent-los i, tot i que van quedar bons i van agradar als convidats, vaig dir: MAI MÉS! Quina pallissa fer-los, i trossejar, i muntar el farciment amb culleres, i fer la beixamel per gratinar… i després neteja tots els estris!! Buuuf!

Amb una sola vegada vaig quedar farta, tan farta que ja no els vaig tornar a fer mes. El meu temps valia molt més que uns canelons, així que els comprava ja fets, ja fossin frescos o congelats.

Però quan vaig tenir la Thermomix i vaig veure al llibre Imprescindible que el temps de preparació dels Canelons era de menys d’una hora… no m’ho podia creure! Seria veritat o es tractava d’un error…? Tan poc es trigava a fer canelons per a 6 persones?

Ho vaig voler comprovar, i era cert! Increïble! En tres quarts d’hora, més o menys, estan fets i llestos per muntar. Sense haver d’estar pendent de remoure, ni de controlar el foc, ni tan sols d’estar-hi a la cuina… i a sobre queden bons, què més es pot demanar?

ThermoNatCat - Thermomix Natàlia Castelló - Canelons 2

Ara els faig sovint i no només per a dates assenyalades. Intento tenir sempre una safata al congelador, sense beixamel, vaig traient els que vaig necessitant i faig la beixamel al moment mentre s’escalfa el forn. Segueixo la recepta tal qual ve en el llibre Imprescindible -que m’encanta!- i surten més o menys entre 24 i 29 canelons, depenent de la quantitat de farcit que se’ls hi posi. Puntualment puc fer alguna recepta diferent, especial, nova, d’aprofitament, etc. però per menjar-los habitualment la recepta del llibre és molt agraïda.

ThermoNatCat - Thermomix Natàlia Castelló - Canelons 3

Sobre com omplir-los també us volia comentar un truc:

Sobre el taulell estenem uns draps de cotó i, sobre aquests, posem les plaques de canelons ben unides una al costat de l’altre i ben esteses (podem pressionar amb un altre drap de cotó perquè absorbeixi l’aigua i quedin ben secs). La massa del farcit la bolquem en una màniga pastissera i li posem una “boquilla” per croquetes. Amb la màniga, fem un llarg xurro des del primer caneló fins a l’últim. Després fem el mateix amb les plaques que estiguin sota… i així fins que acabem el farciment o les plaques. Tindrem els canelons muntats en menys de dos minuts, completament iguals i amb la mateixa quantitat de farcit. Només ens faltarà passar un ganivet o tisores entre les plaques per separar els xurros i enrotllar caneló.

ThermoNatCat - Thermomix Natàlia Castelló - Canelons 4

Així que poc més explicar. Només dir-vos que, amb Thermomix i una màniga “croquetera”, fer canelons és tan senzill que sembla cosa de nens.

PetoNats!
nat

Canelons

de 24 a 30 plaques de canelons (jo faig servir les precuites)
100gr oli d’oliva verge extra
200gr cebes trossejada a grills
2 grans all
2 tomàquets tallats a quarts
200gr pit de pollastre tallada a daus
200gr vedella tallada a daus
200gr carn magra de porc tallada a daus
1 fulla de llorer
1 culleradeta de sal
1 pessic de pebre (jo poso pebre blanc)
30gr de brandi o conyac
50gr de farina
200gr de llet

Si utilitzem plaques de canelons precuites (de les que no s’han de bullir) les posarem en remull en un bol o cassola amb aigua calenta perquè es vagin estovant. Si són de les de bullir, les posarem a coure segons indiqui les instruccions.

Posem l’oli al vas i programem 3 minuts, temperatura Varoma, velocitat cullera.

Afegim la ceba i els alls; programem 5 minuts, temperatura Varoma, v1.

Incorporem el tomàquet i programem 2 minuts, temperatura Varoma, v1.

Afegim les carns salpebrades, el llorer i el conyac. Programeu 28 minuts, temperatura Varoma, v1.

Afegim la farina i programem 2 minuts, temperatura Varoma, v1.

Retirem la fulla de llorer i programem 6 segons a v4. Si veiem que la textura és massa gruixuda per al nostre gust, podem posar uns segons més a v5.

A continuació incorporem la llet i tornem a programar 5 minuts, 100º, v3.

Retirem del vas i deixem refredar. Bolquem la mescla a la màniga pastissera, farcim les plaques i posem els canelons a les safates o fonts de forn.

La beixamel que jo faig és la del llibre, però amb una miqueta menys de farina de la que marca la recepta: entre 80 i 90gr aprox., però a 90º (no a 100º).  Hi ha qui també hi posa ceba, o un rajolí de brandi… cadascú se l’ha d’anar adaptant als seus gustos i costums.

2 responses to “Canelons tradicionals

  1. Retroenllaç: Us desitjo Bones Festes!! | ThermoNat·CAT·

  2. Retroenllaç: Us desitjo Bones Festes!! | ✿ el blog de nat ✿·

Gràcies per deixar un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s