Suavitzant casolà

Fa un parell de mesos es va espatllar la rentadora, la calç havia espatllat la junta de goma i perdia aigua a cada rentada, més de 90€ em va costar la brometa… Quan el tècnic la va reparar em va aconsellar utilitzar menys quantitat de detergent i, al ser una rentadora ecològica, intentar utilitzar sabons i suavitzants naturals ja que la roba queda millor i s’allarga la vida de la rentadora.

Al dir-me això, em vaig posar mans a l’obra i vaig començar a investigar com fer aquests “remeis” casolans. Fer sabó per a rentadora de moment ho descarto, ja que s’ha d’utilitzar sosa càustica i, tenint a casa nenes petites tan xafarderes que tot ho toquen… prefereixo evitar-ho.

Però sí em va cridar l’atenció, i molt! el fet de poder fer el suavitzant a casa. He investigat molt per internet i hi ha moltes fórmules per fer-ho. Finalment em vaig decidir a provar amb una i de moment els resultats són espectaculars. Ja fa gairebé una setmana que estic usant-lo i estic encantada.

ThermoNat - Suavizante 5

El millor de tot és que el podem fer en menys de 5 minuts! amb productes gens agressius i surt molt més econòmic que comprar el suavitzant comercial, almenys comparat amb el que jo acostumo (acostumava, parlem en passat jeje) utilitzar habitualment.

Important comentar-vos que tota recepta que no sigui d’alimentació sempre l’hem de fer SENSE Thermomix. Siguin o no productes naturals, hem de tenir en compte que el nostre Thermomix no està dissenyat per a productes que no siguin alimentaris, així que com a usuària i Presentadora Oficial us aconsello NO el feu servir per a res que després no s’hagi ingerir (a excepció de la pasta de llimona per desengreixar aprofitant les restes de la llimonada, ja us faré una altra entrada sobre això).

Els productes a utilitzar per fer el nostre propi suavitzant són: aigua -pot ser aigua destil·lada-, vinagre blanc, bicarbonat i oli essencial. Com veieu, són productes econòmics que trobem fàcilment en qualsevol supermercat.

El vinagre ens serveix per fixar els colors i eliminar la calç de la rentadora i la roba, amb el temps la roba acumula restes de calç i fa que poc a poc vagi quedant més encartonada, i la rentadora amb el temps va acumulant calç a l’interior produint, tard o d’hora, alguna avaria que ens costarà un coll…… un ull de la cara jeje

El bicarbonat ens serveix per “airejar” la roba deixant aquesta més suau i esponjosa. Això sempre que no omplim en excés la rentadora, doncs en no tenir espai dins el tambor quedarà sempre molt atapeïda i arrugada, i en assecar-se estarà molt encartonada.

l’oli essencial ens serveix per aromatitzar una mica la barreja. Podem comprar el que ens agradi, de roses, lavanda, tarongina… Si no trobeu o no voleu afegir-lo no passa res, la roba NO agafa olor de vinagre i quedarà amb l’oloreta del detergent, que avui dia solen ser bastant frescos i fan molt bona olor.

Aquesta és la fórmula que jo he decidit fer:

2 parts d’aigua
1 part de vinagre (o 2, en funció de la quantitat de calç que hi hagi a la vostra localitat)
1 part de bicarbonat
unes gotetes d’oli essencial (opcional), jo faig servir de tarongina (azahar)
1 ampolla de plàstic per emmagatzemar

Cada part ha de ser igual per a cada ingredient, per exemple, si fem servir una tassa com mesurador, cada tassa equival a una part.

Barregem en una cassola l’aigua i el vinagre, afegim a poc a poc el bicarbonat mentre anem remenant (sobretot poc a poc perquè fa molta escuma). Quan ja no faci escuma, ho bolquem a l’ampolla amb un embut evitant se’ns quedi en bicarbonat al fons de la cassola. Afegim les gotetes d’oli (amb 4 o 5 hi haurà suficient), tapem, barregem bé i llest per utilitzar! Veureu que el bicarbonat s’aposenta a la base de l’ampolla, però tranquils que no s’endureix, quan ho anem a utilitzar ho agitem bé i es barreja de nou. Afegirem a la rentadora les mateixes quantitats del suavitzant casolà que del comprat.

Com veieu a la foto, la roba queda impecable: blanca, suau i amb molt bon tacte i olor.

Amb aquesta entrada us vull ajudar a economitzar una mica més a casa, que amb els temps que corren sempre va bé rascar una mica d’aquí o d’allà per arribar a final de mes més amb més tranquil·litat.

El suavitzant que comprava em costava 2,79€ l’ampolla, i amb aquesta fórmula (la mateixa quantitat) no arriba a 1€. Suposant que gastés 2 pots de suavitzant al mes -que de vegades és més doncs fem un munt de rentadores cada setmana- estava gastant gairebé 67€ a l’any en suavitzant, ara, amb el suavitzant casolà, em gastaré a l’any només 24 €, feu comptes… :)

Una altra manera d’estalviar també és usant mostres i participant en sorteigs per aconseguir allò que tenim pensat adquirir. És per això que m’ha semblat molt interessant aquesta opció en aquests temps de crisi i, en les barres laterals del bloc, us poso uns banners on podreu demanar mostres gratis i participar en sorteigs. Molta sort!

Animeu-vos a economitzar, no només ens ho agrairà la nostra butxaca sinó també els nostres electrodomèstics i el medi ambient. No us oblideu de llegir l’article Estalvies? on hi ha diversos consells per seguir estalviant en el nostre dia a dia.

Si creus que aquesta entrada pot ser d’utilitat a algú, no dubtis a compartir-la!

PetoNats!
nat

Advertisement

One response to “Suavitzant casolà

  1. Moltes gràcies per compartir la recepta!
    Un dubte,a on compres l’oli essencial? Herbolisteria? Ha de ser d’algun tipus concret, que no taqui? Gràcies! 🙂

    M'agrada

Gràcies per deixar un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s