Rodó de pollastre farcit amb salsa de ceba caramel·litzada

Vaig a donar la benvinguda a la primavera amb una recepta que m’encanta!! Que siiiii!! Encara no t’has assabentat?? Que ja estem a la primavera! D’aqui a no res tindrem ja a les orenetes pian a primera hora del matí… M’encanta veure-les i sentir-les, em posa la pell de gallina com ens anuncien l’arribada del bon temps!!

La meva primera recepta primaveral és aquest “Rodó de Pollastre Farcit amb salsa de ceba caramel·litzada” que sorprèn per la seva senzillesa en la preparació. Fa la impressió de ser molt treballat o laboriós, però és tot el contrari.

Però sorprèn més encara tan bo que queda, i l’elegant i vistós que és, així que és un plat molt còmode i agraït per quan tinguem convidats a casa. El primer que diran quan ho vegin és: Ho has fet tu? Quan els digueu que sí, es quedaran flipats!

Aquesta recepta està basada en la del llibre Imprescindible “Pit de gall dindi farcit”. He seguit els passos però amb algun canvi en els ingredients i les quantitats. Veureu que també es presta a improvisar amb qualsevol coseta que tingueu a la nevera, no només amb el que ens indiquin les receptes.

El millor de tot és que el Rodó es fa sol: mentre fem la salsa al vas se’ns va coent al Varoma ell solet. Gran diferència de quan havíem de fer-ho al forn: lligant-ho amb cordill mentre se’ns desmuntava, se’ns resecaba, o se’ns daurava massa o se’ns cremava, o ens quedàvem sense salsa, cada dos per tres obrint i mirant… això ja va passar a la història! No hi ha res com fer-ho al vapor en el Varoma!

Us poso la recepta, diverses fotos i una àmplia i detallada explicació de la preparació (sobretot de l’embolcall) ja que de vegades no és fàcil agafar-li el truc a la primera tal com s’explica al llibre. M’estenc molt en l’explicació, però en realitat és molt senzill de fer.

Espero saber-me explicar perquè ho entengueu bé i us surti a la primera! Si alguna cosa no us queda clar, si us plau, m’ho dieu, ok?

PetoNats!
nat

Rodó de pollastre farcit

800gr de pit de pollastre filetejat
sal i pebre
6 talls de pernil dolç
1 poma pelada i tallada a rodanxes
6 talls de formatge
6-8 prunes seques
1 grapat de pinyons
6 talls de pernil serrà

Per a la salsa de ceba caramel·litzada:
350gr de cebes
50gr de mantega
20gr d’oli d’oliva verge
1 culleradeta de sal
20gr de caramel líquid
un pessic de sal
el caldet que es farà a l’interior del rodó

Preparant el Rodó:
Salpebrem els filets de pollastre i els estenem sobre un film transparent bastant llarg (uns 40cm aprox.) formant un rectangle. Ens ha de quedar bastant film lliure als costats, així que millor començar per la meitat i anar afegint cap a ambdós costats. A sobre dels filets  posem els talls de formatge, sobre el formatge posem els talls de poma i sobre aquestes les llenques de pernil dolç. A la part més allunyada a nosaltres, i al llarg del farcit, posem les prunes (jo les he desossat abans de posar-les). Finalment repartim els pinyons per sobre del pernil.

Començarem ara a enrotllar-lo. Aixecarem una mica el film que tenim més a prop nostre perquè s’aixequin totes els pits a la vegada i puguem començar a enrotllar. Ens ajudarem del film perquè no es desmuntin però amb la precaució que el film no quedi per dins. Un cop tinguem els filets enrotllats, estenem de nou el film sobre el taulell.

Posem per sobre del rodó els talls de pernil serrà i el tornem a enrotllar amb cura, però aquesta vegada ja amb el film: aixequem el film pel nostre costat més proper i l’emboliquem, quan estigui embolicat per aquesta banda, l’emboliquem amb la resta del film girant sobre si mateix cap al costat més allunyat a nosaltres, com si emboliquéssim un regal.

Un cop estigui completament embolicat, agafarem el rodó pel film dels laterals i ho farem rodar per el taulell cap endavant (allunyant-lo de nosaltres). L’aixequem, el portem de nou cap a nosaltres procurant que no es desenrotlli i ho tornem a fer rodar cap endavant, repetirem això diverses vegades. Veureu que el corró es va pressionant, s’engreixa, s’escurça i es va compactant.

Quan tinguem el corró bastant compactat, fem un nus en el film dels laterals perquè no es desenrotlli i el posem dins en el recipient Varoma sense la safata (si el rodó surt petit i us cap la safata del Varoma podeu aprofitar per coure alguna cosa més: patates en làmines, espàrrecs verds, etc etc). No us preocupeu si queda aire dins del Rulo, NO ho foradeu doncs perdríem el “suquet” que es farà dins i ens interessa guardar-lo.

Ara prepararem la salsa:
Trossegem les cebes 3 segons a v4. Baixem parets i afegim la mantega i l’oli. Posem la tapa sense el cubilet i col·loquem el Varoma sobre la tapa. Programem 30 minuts, temperatura Varoma, velocitat cullera.

Quan acabi ja tindrem el rodó cuit. Retirem el Varoma, destapem i fem diversos talls al film del rodó. Deixem que el suquet caigui a la tapa del Varoma i afegim aquest caldet a la ceba que tenim en el vas. Afegim també la sal, el pebre, el caramel líquid i el programem 3 minuts, 100º, v1.

Quan acabi, deixem que baixi una mica la temperatura i ho triturem 30 o 40 segons a v10 perquè quedi una textura ben fina i cremosa.

Tallem el rodó a rodanxes i servim amb la salsa. Si teniu convidats i voleu que es “llueixi” el farciment, podeu posar la salsa en una salsera i que cada comensal es vagi servint al seu gust. Però si el farciment no ha quedat molt vistós, llavors sense dubtar-ho!! ho serviu amb la salsa per sobre per dissimular- ho jeje

Advertisement

Gràcies per deixar un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s