Una recepta que tots i totes solem fer sovint és la massa de pizza. I li donem ús per això, per fer pizza.
I, res més? només pizza? No us heu plantejat mai donar-li un altre ús a aquesta massa?
I si la farina la substituïm per farina de força?
I si hi afegim alguna llavoreta a la massa?
I si en lloc de deixar-la reposar una estoneta dins de la bossa la deixem una hora o dues?
I si en lloc d’estendre amb un rodet li donem forma de barra, tortell, panet …?
I si després de donar-li la forma, la deixem reposar un altre tant més abans d’enfornar?
Quantes preguntes, eh? jejeje Doncs totes aquestes preguntes tenen una sola resposta: Pa rústic, que jo he anomenat familiarment com Panissius (pa d’anís delissius).
Vaig fer això, vaig canviar la farina normal per farina de força i vaig afegir a la massa llavors d’anís, ho vaig deixar reposar una bona estona dins de la bossa i, en treure, li vaig donar forma de tortell, li vaig fer uns talls perquè agafés forma rústica i la vaig deixar reposar a la safata del forn una hora més. Vaig posar-li farina per sobre i la vaig fornejar a 150º/180º fins que em va semblar que estava al punt que ens agrada (ja sabeu que els torrats del pa va a gustos).
He de reconèixer que va quedar increïblement bonic i increïblement bo, tenia un gustet a anís boníssim i una crosta gruixuda que cruixia quan es mossegava… mmmm. Cada vegada que ho recordo em fa la boca aigua… Semblava un pa de poble dels típiques forns de llenya que tan pocs queden ja.
Aquesta recepta també queda bé amb la farina normal de blat, però queda molt millor amb farina de força, que és especial per fer pa, el pa no queda tan compacte i ens durarà més.
Així que ja sabeu una altra recepta ben senzilla de pa, la mateixa de la pizza!
PetoNats!
nat
Panissius
200gr aigua
50gr oli d’oliva verge extra
20gr llevat fresc
400gr farina de força
1 culleradeta sal
Llavors d’anís
Posem al vas l’aigua i l’oli i programem 30 segons, 37º, v1.
Afegim el llevat i barregem durant 5 segons a v4. Afegim la farina i la sal i programem 1 minut, vas tancat, velocitat espiga.
Bolquem la massa dins una bossa (en breu us faré fotos del millor truc per bolcar les masses sense esforç) i la deixem reposar un mínim d’1 hora. Passat aquest temps, li donem la forma que vulguem que tingui el pa, li donem uns talls amb un cúter, ganivet o tisores i ho deixem reposar una altra hora més o menys. La posem al forn, que ja tindrem preescalfat prèviament, i el coem fins que estigui tant torradet com ens agradi.