Ja que s’acosta l’època de fer-los, us passo la recepta dels panellets. Encara que la veritat, uns pocs durant la resta de l’any són també engollits amb ganes jeje
Aquesta recepta és senzilla, ràpida i econòmica. Amb una mica menys de 12 € (o una mica més de 12 €, depèn d’on compreu) podeu fer un munt de panellets, que al preu que van a les pastisseries en aquestes dates… és per pensar-s’ho!
A mi els comprats em cansen, els trobo pesants, embafadors i excessivament dolços. En canvi, els panellets d’aquesta recepta em semblen perfectes, tenen el seu punt ideal de textura i dolçor, els trobo tan bons que em cabrejo quan s’acaben
La massa ha d’estar preparada el dia abans per reposar, així que feu la previsió d’aquest temps previ a l’elaboració.
Poc més dir d’aquesta dolça delícia, que els gaudiu i, als que teniu petits a casa, feu-los amb ells que s’ho passaran bomba donant forma -o deformant- a les boletes de massa.
Us anoto aquí sota la recepta i, sota d’aquesta, alguns trucs perquè encara us sigui més fàcil i divertit fer-los.
PetoNats!
nat
Panellets
250gr de sucre
300gr d’ametlles
La pell d’una llimona, només la part groga, sense gens de part blanca
50gr de patata cuita i freda (o moniato cuit i fred)
1 clara d’ou
50gr de pinyons per a arrebossar els panellets (pot ser ametlla picada, o avellana, coco …)
1 ou
Aboquem en el vas molt sec el sucre i polvoritzem durant 30 segons a v5-10 per fer-lo glas.
Afegim la pell de llimona i i triturem 30 segons a v5-10.
Incorporem ara les ametlles i les ratllem 20 segons a v6 (important: no us passeu ni de velocitat ni de temps en picar les ametlles o deixaran anar tot l’oli se us farà una pasta).
Afegim la patata o moniato (cuit i fred) i la clara i barregem 6 segons a v6.
Retirem la massa del vas, l’aboquem en una bossa de plàstic, lo traiem l’aire i deixem reposar a la nevera durant 12 hores com a mínim.
Una vegada passades les 12hores de repòs preescalfem el forn a 180º i fem boletes petites amb la massa, hi clavem els pinyons i les posem en una safata de forn folrada amb paper vegetal.
Pintem les boletes amb ou batut i fornegem durant uns 10 minuts o fins que tinguin l’aspecte que vulguem.
Trucs i suggeriments:
Un truc per arrebossar millor els panellets amb pinyons o ametlla picada, és batre l’ou i barrejar-lo amb els pinyons, d’aquesta forma s’enganxen millor a la boleta de massa
Un altre truc, perquè les boletes siguin més o menys iguals, és fer un cilindre amb la massa d’uns 2cm i tallar a rodanxes de 2 cm, cada “dau” que traiem el modelem una mica i tindrem totes les boletes pràcticament de la mateixa mida.
Aquí va un altre truc, per donar-li forma de “xampinyó” als panellets, és agafar una d’aquestes boletes i fer veure que és un “tap de suro” i tapar lleugerament una ampolla de vi (per descomptat, ben neta). Ens quedarà la forma de xampinyó i un cop cuit podem submergir la part inferior (la que reprsente que és el peu del bolet) en xocolata fos, un cop el deixem refredar simularà a un xampinyó amb terra. Aquest panellet els encanta als nens!
Si el dia abans no hem pogut fer-ho al Varoma, les patates o moniatos podem coure’ls al microones, només hem de embolicar-ho bé en film transparent i ficar-ho al micro a temperatura màxima durant uns 8 minuts aprox.
La pell de llimona la podeu substituir per la de taronja i tindrà aquest lleuger sabor de taronja. Si en lloc de patata usem moniato, els panellets tindran una tonalitat ataronjada. També podeu afegir a part de la massa coco ratllat, cafè soluble mòlt, o omplir-los amb codony…
També podeu afegir colorant i fer-los de coloraines. Ja sabeu que amb els 3 colors bàsics de colorant que venen en els supermercats podem aconseguir moltes tonalitats.
Si vaig recordant més coses ja les aniré afegint …
Vinga doncs, donar-li a la imaginació i a gaudir fent panellets!