Lioneses o Profiterols

Aquí tenim una altra de les receptes amb què triomfarem segur: Lioneses o Profiterols!

Les podem fer de nata, crema pastissera o trufa. Si les fem tipus Profiterols, de nata i de mida més petita, els podem afegir per sobre xocolata calenta just en el moment de servir o fins i tot al mateix plat. Podem fer-ho amb cobertura de xocolata (us ho indico a continuació) o simplement amb xocolata fosa i una mànega pastissera.

Tant la nata com la crema pastissera les podem fer com el primer pas de la recepta, les posem en una màniga pastissera i aquestes a la nevera fins al moment de fer servir. Si les Lioneses són per emportar i no volem que se’ns desinfli la nata o la trufa, podem afegir una mica de gelatina neutra en pols en el moment de muntar la nata i ens quedarà més consistent.

La trufa s’ha de fer amb antelació, ha de reposar unes 12h així que s’hauria de fer el dia abans. Peeeeero, podem fer una falsa trufa que la tindrem llista en pocs minuts:

Pulveritzem 1 cullerada de sucre per convertir-lo en glas, posem la papallona i afegim la quantitat que vulguem de cacau pur en pols o colacao / nesquik (tipus de cacau i quantitat: al gust), afegim la nata, la muntem i ja tindrem una falsa tòfona boniiiiiiiiísima, la posem en una mànega pastissera ia la nevera mentre fem les Lioneses.

També podem fer-les amb farcits salats, però com més agraden són així, dolces i com a postres, amb xocolata calenta per sobre o sucre glas… una veritable delícia!! Mare meva què gana m’està entrant…

I ara, fem números… amb poc més de 2 € d’inversió en ingredients (ni tot el vaig comprar per ja tenir-lo a casa, ni el que vaig comprar el vaig gastar tot) m’han sortit 47 Lioneses d’uns 4/5cm de diàmetre. Muntades amb crema i nata pesen més o menys sobre el 1,5 kg. A quant us cobren en la vostra pastisseria habitual el quilo de Lioneses? Segur que, com a mínim un parell de cops l’any deus comprar Lioneses o demanar Profiterols en un restaurant, i aquest últim… a quant cobra les postres donant-te només 3 o 4 mini unitats?? Si a partir d’ara les fas tu, tot això que t’estalvies! A que s’estalvia diners tenint el  Thermomix?? 😛

Us deixo la recepta perquè les gaudiu tant com ho vaig fer jo!

PetoNats!
nat

Lioneses

Nata muntada, crema pastissera, trufa o falsa trufa per emplenar
160gr de farina de rebosteria
120gr de llet
130gr d’aigua
100gr de mantega
1 pessic de sal
5gr de sucre
4 ous

Per a la cobertura de xocolata:
150gr de xocolata fondant
50gr d’aigua
50gr de mantega

Preescalfem el forn a 180º

Preparem la nata muntada, la falsa trufa o la crema pastissera. Les posem en una màniga pastissera i les guardem a la nevera fins el moment d’emplenar les Lioneses.

Pesem la farina i reservem. Posem al vas tots els ingredients, excepte la farina i els ous, i programem 5 minuts, 90º, v2.

Afegim la farina i programem 15 segons a v4. Retirem el vas i deixem temperar destapat uns 5-10 minuts.

Posem de nou el vas, programem v4 sense temps i anem afegint us ous pel bocal.

Bolquem la massa en una mànega pastissera i anem posant les porcions de massa en una safata de forn amb paper vegetal o làmina de silicona. La massa, mentre es va fornejant va creixent, així que no les feu ni molt grans ni les poseu molt juntes entre elles. Com que la massa és una mica pastosa, pot quedar cada porció una mica deformada, el truc és arrodonir-les amb una cullera mullada en aigua perquè la massa no se li enganxi i així tinguin la forma ben rodoneta.

Posem al forn cada safata uns 30 minuts. Ja sabeu que cada forn és un món, així que els temps i temperatures els heu controlar vosaltres mateixos. Jo, per exemple, les he fornejat una mica més de 30 minuts a 150º.

Deixem refredar les Lioneses, les tallem per la meitat i les anem omplint amb la crema, nata o trufa i les guardem a la nevera.

Les que ens sobrin, podem congelar-les ja estiguin farcides o no. Bé… això si us sobren! 😛

Si volem ruixar amb cobertura de xocolata, posem la xocolata al vas i el trossejarem 20 segons a v5-7. Baixem parets, afegim l’aigua i programem 4 minuts, 37º a v2. Quan acabi, afegim la mantega i programem altres 4 minuts, 37º a v2. Si fem servir només la xocolata, la desfem i ho ruixem per sobre.

Gràcies per deixar un comentari:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s